Yozgat’a selam olsun
Herkese merhaba, İdilika'nın Mutfağı'nda bugün Yozgat'a gidiyoruz. Tarımın yanı sıra hayvancılığın da önemli yer tutması nedeniyle Yozgat yemek kültürü de tahıl ve et ağırlıklı yemeklerle şekillenmiştir. Yozgat'ın ikliminin sert ve yarı kurak olmasından dolayı iklime uygun tahıl ve baklagiller yetiştirilmesinin yanı sıra bolca yetiştirilen şeker pancarı, soğan, patates ve ayçiçeği sırayı takip eder. Meyve olarak; ayva, badem, kayısı, armut, elma, vişne üreticiliği ve bağcılık Yozgat topraklarının hayata sunduğu armağanlardır.
BULAMA ÇORBASI
MALZEMELER
YAPILIŞI: Öncelikle tencereye sıvı yağı koyuyoruz. Sonra yumurtayı ve unu ekleyip iyice çırpıyoruz. Ardından yoğurdu ekliyoruz, haşlanmış döğmeyi koyuyoruz. Sonra nohutunu koyuyoruz ve hepsini karıştırıyoruz. Ardından 1 kase soğuk suyu ekliyoruz. Ocağın altını açıyoruz. Kaynayana kadar karıştırıyoruz. Kaynadıktan sonra kaynamış suyumuzu ekliyoruz. Yemeğimiz piştikten sonra nane ile yağımızı yakıp yemeğimize döküyoruz.
ÇAPÇUP MANTI
MALZEMELER
HAMURU İÇİN:
İÇ HARCI:
SOSU İÇİN:
YAPILIŞI: Patateslerimizi düdüklü tencerede yarım saat haşlıyoruz. Haşlanan patatesleri çatalla eziyoruz ve içine baharatları koyup karıştırıyoruz. Hamurumuzu yoğuruyoruz ve iki bezeye ayırıp oklavayla açıyoruz. Açtığımız hamuru kare şeklinde kesip parçalara ayırıyoruz. İç harcımızdan ortalarına biraz koyup muska şeklini alacak biçimde sıkıyoruz, ağzını kapatıyoruz. Şekil verdiğimiz mantılarımızı kaynamış suda haşlıyoruz. Haşlanan mantılarımızı süzgeçten geçiriyoruz, soğuk suyla hafif yıkıyoruz. Tenceremize isteğinize göre yoğurt ve ezdiğimiz sarımsaktan koyup karıştırıyoruz ve mantılarımızı katıp tekrar karıştırıyoruz. Sosu için tavada yağı, salçayı, nane ve pul biberi kızdırıp mantımızı sos ile servis yapıyoruz.
İNCİR UYUTMASI
MALZEMELER
YAPILIŞI: İncirleri sıcak su içine koyup bir saat bekletiyoruz. Yumuşadıktan sonra minik küpler halinde doğrayıp bir kaba alıyoruz. Sütü ısıtıyoruz. Yoğurt mayalama sıcaklığından biraz daha sıcak olunca altını kapatıyoruz. Sıcak sütten kepçeyle alıp incirlerin üzerine koyuyoruz. Tahta kaşıkla eziyoruz ya da blender'la biraz parçalı kalacak şekilde çekiyoruz. İncirleri tencereye koyuyoruz, biraz karıştırıp kaselere pay ediyoruz. Üzerini streçle kapatıp temiz bir bezle örtüyoruz. İki-üç saat dinlendirdikten sonra soğuk olarak servis ediyoruz.
Haber Kaynak : SABAH.COM.TR
"Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır."